11 Sebab Kenapa Saya Suka ESP

Setiap hari saya mesti minum ESP. Kalau tidak, sepanjang hari itu saya akan rasa macam ada sesuatu yang tidak lengkap.

Saya mula minum ESP pada Oktober 2012. Pada mulanya, saya tidak suka dengan serbuk protin ini. Rasanya tawar (tidak manis) dan teksturnya pekat, susah nak telan.

Kemudian, saya cuba bancuh bersama Milo kosong, tanpa gula. Alhamdulillah.. saya suka dan rupa-rupanya ia juga boleh dibancuh dengan apa saja jenis minuman.

Sejak itu, minum ESP adalah rutin saya setiap pagi.

Ini dia 11 sebab kenapa saya sukakan ESP:

 1. Gastrik yang saya alami sejak zaman universiti telah sembuh sepenuhnya. Saya sudah boleh minum susu dan makan makanan pedas atau asam tanpa risau gastrik akan menyerang.
 2. Ia adalah sarapan ringkas yang mampu mengalas perut dan elak badmood di awal pagi.
 3. Dengan segelas ESP di awal pagi, ia memberi saya tenaga dan buat saya kenyang sehingga jam 2 petang.
 4. Sejak amalkan ESP, anak saya yang menyusu badan pun cepat kenyang dan tidur lebih lena.
 5. Tiada senggugut semasa haid.
 6. Kitaran haid saya teratur setiap bulan. Ini membantu saya menjarakkan kehamilan tanpa menggunakan perancang keluarga.
 7. Gigi saya lebih kuat. Saya pernah cabut 3 batang gigi yang rosak selepas bersalin anak pertama (sebelum kenal ESP) kerana saya takut minum susu.
 8. Kulit saya gebu macam pakai bedak, padahal saya sangat sibuk dan tiada masa pakai bedak samada semasa di rumah atau pun bila keluar dari rumah.
 9. Ramai orang tidak tahu yang saya sebenarnya ada masalah pigmentasi pada kulit muka kerana pigmentasi itu terlindung di sebalik tudung. Sejak amalkan ESP, ia semakin pudar dan hanya saya dan suami yang tahu. 
 10. Rambut gugur selepas bersalin, itu perkara biasa. ESP menyebabkan rambut baru saya tumbuh dengan cepat.
 11. Berat badan saya maintain saja. Orang kata, ibu breastfeeding ni seleranya macam naga, tetapi dengan ESP, selera makan saya terkawal. 

Ramai lagi sebenarnya orang yang jatuh cinta dengan ESP. Kalian boleh baca kisah menarik mereka di sini: Kami suka ESP

Selain itu, sejak kenal ESP, baru lah saya tahu apa itu makanan GMO. Dan semenjak itu, saya lebih berhati-hati memilih makanan dan saya tidak lagi minum minuman kotak yang 99% GMO, diproses dengan bahan kimia dan mengandungi gula yang tinggi.

Baca dulu amaran terkini daripada Shaklee.

Jika kalian beli produk Shaklee di Lazada, Shopee atau dari mana-mana aplikasi lain, ia mungkin stok lama yang hampir expired dan kalian mungkin tidak akan dapat ke-semua 11 manfaat ESP di atas kerana cara makan yang salah.

Kalian boleh dapatkan ESP yang fresh dan original daripada saya, beserta konsultasi cara makan yang betul. Hubungi saya sekarang.

Facebook: Abby Misaha
FB Page: Rakan Ibu Sihat
Shaklee ID: 876282
Emel: ibumadeeha@gmail.com
Contact No: 016 8317 901

“I believe that the greatest gift you can give your family and the world is a HEALTHY YOU”.

Follow me!

 • Facebook
 • twitter
 • Hatena

You may also like...

Leave a Reply