Buasir Semasa Hamil

“Ugou.. macamana keadaan kau hari ni? Apa doktor cakap? Boleh balik sudah?”

Mesej Whatsapp dihantar ke group family seawal 6 pagi. Mesti si mamy nda nyenyak tidur semalam, memikirkan anak bongsu dia ni yang sedang sarat mengandung sudah 3 hari di wad Hospital Likas, Kota Kinabalu.

“Baru siap rawatan ni. Petang ni boleh balik sudah, tapi doktor nda mau saya bersalin di Hospital Ranau. Mesti bersalin di Hospital Likas, dia bilang”.

“Aikk.. Kenapa macam tu?”

Tanya mamy.

“Teruk sudah buasir saya. Sepatutnya, mau bedah sudah tapi, sebab saya pregnant, jadi nda boleh bedah lah buat masa ni”.

“Tu la bah kau suka makan lada. Masa mengandung pun berabis kau makan tu lada putih kan?”. Si kakak menyampuk.

“Aiyaa.. macamana lagi. Itu jak bikin kasi selera makan saya”.

“Begitu besar badan kau, terlebih berselera sudah kau makan tu. Hahahaha..” Si abang pula buat lawak.

“Macamana la kau tu ugou? Jauh tu KK tu. Siapa mau jaga si Mimi kalau kau beranak di sana?”. Balas mamy.

“Ntah la macamana ni. Nanti saya bincang dulu la sama si Khair”.

“Bah. Bincang la dulu sama laki ko kio. Nda lama lagi kau mau bersalin tu. Tinggal 3bulan lagi kan? Apa-apa pun, mamy doakan semuanya berjalan lancar”. Mamy mengakhiri perbualan di group family.

Berat mata memandang, berat lagi bahu memikul bah. Kalau orang lain risau, saya apatah lagi. Risau tahap gaban sudah ni.

Kalau boleh, kehamilan kali kedua ni saya mau merasa bersalin normal. Tapi.. doktor cakap tadi, “Kalau kau bersalin di Hospital Ranau, besar kemungkinan kau terpaksa czer lagi, sebab kalau kau meneran, nanti makin teruk lagi buasir kau ni. Kau nda boleh bersalin di sana. Mesti bersalin di sini”.

“Jadi.. kalau bersalin normal di sini, nda payah meneran kah doktor?” Saya bertanya sambil menahan gelak. Saja-saja buat lawak kasi senang-senang hati.

“Meneran juga bah. Tapi kami di sini ramai pakar dan alat-alat perubatan pun lengkap”. Bilang tu doktor.

Bah. Baik lah. Huhu.. apa lah nasib saya ni. Ada jak masalah mau bersalin. Kehamilan pertama, kena czer. Kehamilan kedua, kena buasir.

“Ema. Nah makan ubat kamu. Lepas ni kami mau buat sugar dressing lagi ya”. Lamunan terhenti bila seorang nurse datang bagi ubat untuk kurangkan bengkak anus.

Haishh.. sugar dressing lagi. Nda selesa betul bah tiap kali buat rawatan tu. Malu pun malu.. kena pigang-pigang lagi.

“Ni kali kami ajar kau buat rawatan sugar dressing ya. Sebab petang ni kau boleh balik sudah, jadi nanti di rumah kau boleh buat sendiri”. Sambung nurse tadi.

Selepas selesai sesi belajar rawatan sugar dressing, saya pun kemas barang.

Dalam fikiran berkata, “Hmmm.. macam leceh bah pula buat sugar dressing tu sendiri-sendiri. Ada kah cara yang senang untuk kurangkan bengkak?”

Tiba-tiba, idea datang, “Cuba Google”.

Ntah lah kenapa sebelum ni nda terfikir pula mau Google. Mungkin sebab terlampau risau, nda tau dengan siapa lagi mau mengadu, terpaksa lah mengadu sama En. Google 😅

Search: “Testimoni buasir”.

First.. second.. third results.. semua testimoni Set Buasir Shaklee.

Aikk.. Shaklee ada set buasir kah pula? Saya ingat tu saplimen untuk kasi cantik kulit ja.

Nasib baik saya ada kawan yang aktif jual Shaklee. Saya pun terus contact dia.

“Andu.. kesian kau mandak. Time-time pregnant la pula kau kena buasir. Bila lagi kau start kena ni?”. Tanya si Laurah, dormate saya masa di asrama dulu.

“Dari tahun 2012 lagi bah ni mandak. Masa pregnant anak pertama. Mula-mula sembelit jak bah.”

“Atuuukoiii.. 3 tahun yang lalu mandak. Memang normal tu kena sembelit time pregnant. Jadi.. Macamana lah kau birak sepanjang 3 tahun ni?”.

Adehh.. malu juga mau jawab soalan si kawan ni. Tapi, mungkin memang begitu la bah kali kalau mau minta nasihat kesihatan, terpaksa terus terang jak la ni.

“Setiap kali mau birak, saya minum minyak masak”.

“Minyak masak?? 😨”. Cemas si kawan.

“Yabah. Sebab orang bilang, boleh jadi pelincir kunun”.

“Aduhhh… kesiannya kau mandak. Bah. Jangan lagi kau minum minyak. Nanti lain lagi penyakit yang datang. Kau ambil jak tu set buasir; Omega Guard dan Ostematrix”.

“Betul-betul berkesan kah tu mandak?”

“Insya-Allah berkesan. Yang penting kau mesti konsisten makan saplimen dan jangan lagi makan makanan yang pedas. Nanti saya kasi kau cara makan yang betul”.

Yayyy!! Gembiranya hati saya, Tuhan saja yang tahu. Saya terus buat bayaran melalui Maybank2u dan bagi alamat untuk poslaju.

2 hari kemudian, saplimen saya sampai. Saya terus makan ikut jadual yang si Laurah kasi.

Seminggu kemudian, si Laurah Whatsapp saya, “Hi mandak.. apa kabar sudah kau? Sudah kau start ambil tu saplimen?”

Bagusnya dia ni. Baru 1 minggu, dia tanya kabar sudah. Bukan macam penjual lain, lepas dapat duit dan kasi barang, terus lenyap.

Saya pun sebenarnya nda sabar mau share berita gembira sama si Laurah. Nda malu, saya terus kasi testimoni saya.

“Dulu selepas bersalin, saya susah mau berak. Sembelit habis. Rasa mau membuang tapi najis keras sangat sampai nda boleh keluar tapi saya paksa sampai mau 10 kali saya ulang alik pigi tandas dalam 1 hari. Alhamdulilah saya berjaya juga lah, tapi buasir saya pula yang keluar teruk, bengkak 4 kelompok. Macam bunga sudah ni. Sudah lah bengkak, keras lagi sampai susah mau duduk, langsung nda boleh duduk, cuma mampu berbaring saja.

Tapi dalam masa yang sama, bila saya makan Omega Guard dan Ostematrix, bengkak buasir nda la hilang terus tapi apa yang sangat ketara, dalam beberapa jam lepas telan Omega Guard, buasir kurang berdenyut sudah. Keradangan berkurang dan Ostematrix buat saya tidur lena dan selesa. Dalam 2 hari ja buasir saya semakin pulih.”

Saya tertunggu-tunggu juga balasan si Laurah. Tapi.. mau 5 minit juga baru dia balas.

“Siou mandak. Saya tengah driving tadi. Alhamdulillah mandak. Padahal baru 1 minggu kau start makan tu kan?”

“Ya. Baru 1 minggu. Betul-betul berkesan ooo”.

“Semuanya atas izin Allah juga tu mandak. Kita hanya berusaha kan?.. Saya doakan kau dapat bersalin normal la kali ni. Semoga dipermudahkan semuanya mandak. Nanti kasitau saya kalau kau sudah bersalin kio”.

“Hehe.. ok mandak. Akan di update di pisbuk juga tu nanti mandak.”

“Bah. I follow, kaa boh”.

Perbualan kami terhenti di situ… tapi, kesan saplimen masih saya rasai sampai lah akhirnya saya dapat bersalin normal di Hospital Likas, KK. Si Laurah pun ada datang melawat kami di wad.

Dan.. yang paling best bila doktor cakap, buasir saya nda perlu bedah lagi, sebab sudah kecut dan mengecil.

TQ Shaklee. Saplimen kamu memang ohsem!

Macam si Laurah cakap, kalau ibu-ibu ni, sepatutnya sebelum pregnant mesti start sudah makan saplimen. Jangan tunggu sampai kronik, baru kelam kabut cari penawar. Masa pregnant, kita jaga 2 nyawa tau!!

Bah. Kamurang cari dia, pengedar Shaklee paling ohsem di Sabah! Whatsapp ja dia: 016-8317901. Fast reply tu dia. ☺️

———

Nukilan ikhlas dari kawan saya di Ranau. Dia puji saya lebih-lebih tu mungkin mau diskaun. Hahahaha..

Jadi. Sesiapa ada masalah buasir, boleh lah ikhtiar dengan saplimen yang si Ema ambil ni.

Omega Guard RM 144.43
Ostematrix RM 64.93

(Semua harga termasuk GST 6%)

Kalau mau tau harga member, boleh pm siring ya.

Facebook: Abby Misaha
FB Page: Rakan Ibu Sihat
Shaklee ID: 876282
Emel: ibumadeeha@gmail.com
Contact No: 016 8317 901

“I believe that the greatest gift you can give your family and the world is a HEALTHY YOU”.

Follow me!

  • Facebook
  • twitter
  • Hatena

You may also like...

Leave a Reply