Warkah Buat Suami

Assalamualaikum abah..

Surprise!! 

Abah mesti tertanya-tanya siapa lah yang masih kuno di zaman ini hantar surat peribadi melalui pos.. kan? 

Ini ummi la babah. Saja mau tulis surat sebab kalau dalam Whatsapp, nanti abah cakap ter-delete laa.. memori full laa.. lupa dan sebagainya. Lagipun, lama sudah kita nda berkirim-kirim surat macam zaman bercinta dulu kan? 

Anu bah.. ummi mau membebel sikit ni. Abah mesti baca sampai habis tau!

Ummi heran bah. Itu Omega Guard dari bulan lepas ummi beli untuk babah, tapi tadi baru ummi perasan, masih lagi ada di atas meja kerja babah. Balik-balik sudah ummi kasi ingat, bawa dia pi ofis. Sebab yang itu abah perlu makan sebelum lunch.

Penting tu babah. Sebab babah kan selalu mengadu sakit kejang di bahagian tengkuk. Bahaya tu. Tanda-tanda strok tu babah. Sebab tu perlu ambil omega dari awal.

Ummi bukan apa.. ummi sayang babah bah. Walaupun kadang-kadang ummi nda sempat masak breakfast, tapi ummi nda pernah lupa kasi sedia air ESP, Vitalea, Vita-C dan B-Complex untuk babah setiap pagi.

Tapi.. nda cukup tu babah. ESP hanya bagi protein supaya babah bertenaga, nda cepat lapar dan elak gastrik. Abah kan kadang-kadang meeting sampai terlepas lunch hour. At least ada ESP tu, nda la abah bergagar driving balik dari meeting.

Abah selalu mengadu, assistant abah lambat kasi siap kerja, tapi abah pula yang kena marah bos kan? Kesian babah.. selalu jadi mangsa keadaan. 

Abah patut suruh dorang makan saplimen juga tu supaya dorang nda selalu marah-marah orang. Hahaha.. 

Tapi yang penting, abah jangan marah dorang ya. Ummi tau abah sabar, sebab abah ada makan Vitalea dan B-Complex. Bagus untuk kawal stress. Sebab tu ummi suka bila abah balik rumah, muka abah ceria dan hensem ja.. walaupun hakikatnya penat.

Vita-C pula untuk elak kejangkitan penyakit. Abah kan selalu jumpa orang, macam-macam penyakit ada di luar. Kalau abah sakit, balik rumah, anak-anak pula terjangkit. Kesian lagi anak-anak… kan?

Naa.. tinggal Omega Guard tu saja abah lupa makan. Takkan lah abah mau ummi datang ofis abah setiap hari semata-mata mau kasi suap omega kan? 

Oh ya.. Dalam kelas semalam, nutritionist ada share. Menurut analisis, 1 daripada 3 lelaki meninggal dunia disebabkan serangan sakit jantung. Na’uzubillahi min zalik.

Ngeri kan? Nda dapat la ummi bayangkan macamana keadaan ummi mengurus anak-anak kalau abah tiada. 

Cuba abah cek kalau abah ada simptom-simptom lemah jantung ni:

  1. Keletihan melampau
  2. Migrain atau kerap sakit kepala
  3. Lemah daya ingatan
  4. Buah pinggang membengkak kerana takungan cecair
  5. Penambahan berat badan
  6. Sakit belakang
  7. Kurang keyakinan diri
  8. Penuaan kulit

Macam tiada bah kan? Syukur la kalau tiada. Itu lah mungkin keberkesanan saplimen yang kita makan sejak 2013.

Bah. Abah sayang ummi kah tidak ni?

Kalau sayang.. mulai esok, ummi nda mau lagi nampak ada Omega Guard tu atas meja ya. 

Bulan lepas kita buat medical checkup, doktor puji abah punya kolesterol kan? Ummi senyum-senyum ja. Sebab apa? 

Sebab masa tu abah nda pernah tinggal makan saplimen. Jangan pula bila sihat, kita terus lupa diri, terus nda mau continue makan saplimen. Sedangkan, masa sihat ni lah kita perlu makan saplimen.

Ok lah. Abah pi la sambung kerja. Siap sudah ummi membebel. Jumpa petang nanti ya. Take care abah sayang. 

Love,
Ummi 

Follow me!

  • Facebook
  • twitter
  • Hatena

You may also like...

Leave a Reply