Belum Habis Pantang, Tak Sabar Mau Mengandung Lagi??

Saya tulis testimoni sendiri ni bukan niat mau menjual semata-mata, tapi saya mau bantu lebih ramai ibu-ibu menikmati pengalaman mengandung yang best seperti yang saya alami. Supaya kalau husband bilang mau 10 orang anak, kau boleh jawab, “Ok beres!! 10 saja??”. 😆😆😆

Biasanya lepas bersalin, ramai ibu-ibu yang trauma nda mau mengandung lagi. Cukuplah kesakitan yang di alami. Kalau mau pun mungkin selepas 2-3 tahun akan datang!!

Orang bilang, faktor umur juga menentukan kesihatan ibu semasa hamil. Semakin berumur, semakin tinggi risiko ibu mengalami pelbagai masalah kesihatan semasa mengandung.

Tapi.. Sebaliknya, pengalaman saya bukan begitu. Semakin berumur, semakin best pengalaman mengandung saya. Sebab tu lah saya nda sabar mau mengandung lagi!!

Masa mengandung anak ke-3 pada umur 33 tahun, saya tiada apa-apa masalah kesihatan. Rasa malas-malas masa trimester pertama tu biasa lah. Tapi, saya tiada morning sickness yang teruk sampai muntah-muntah.

Masa bersalin pula, saya rasa sakit kontraksi selama 1jam setengah saja. Sakit pun nda lah sampai perlu ambil ubat tahan sakit. Dan lepas bersalin, mamy saya cakap, muka saya ceria saja, nda kusam, bibir pun merah saja, nda pucat. Malah, lepas bersalin saya masih ada tenaga untuk setelkan urusan bisnes pada hari yang sama 😅

Masa berpantang pula, saya tiada sembelit, tiada gastrik, tiada sakit tulang atau sakit gigi. Jahitan pun cepat saja sembuh. Selepas 2 minggu berpantang, saya sudah rasa sihat seperti biasa. Baby pun cepat kenyang fully breastfeeding, tidur nyenyak, nda meragam waktu malam, jaundis normal dan berat badan dia cepat naik.

Kalau dibandingkan dengan anak pertama dulu, morning sickness teruk, setiap hari muntah-muntah. Pastu, saya kena kencing kotor, 1 minggu kena tahan di wad. Gastrik jadi semakin teruk, sampai masuk emergency. Lepas bersalin, anak kena tahan di wad selama seminggu sebab bacaan jaundis tinggi dan ada jangkitan kuman dalam darah. Nda lama, 3 batang gigi saya longgar dan terpaksa di cabut. 😏

Anak kedua pula, saya ada masalah bacaan HB yang rendah. Lepas bersalin, terus rasa mau pitam dan tiada tenaga. Sakit kontraksi sangat teruk, sampai menjerit-jerit dalam labor room. Rasa macam seluruh badan hilang alignment, bunyi tulang berkeriuk sana sini. Sampai trauma nda mau mengandung lagi!! 😖

Alhamdulillah.. Allah bagi rezeki anak ke-3 dengan pengalaman yang sangat indah sampai saya lupa sudah kesakitan mengandung anak pertama dan kedua. Yang pastinya, kalau ada rezeki anak ke-4, saya mesti konsisten ambil Set Hamil setiap hari. Sebab set ini sebenarnya bukan untuk ibu hamil saja, malah sesuai untuk diamalkan setiap hari oleh semua individu, perempuan mahupun lelaki.

Whatsapp saya sekarang untuk info details mengenai Set Hamil. Jangan risau, harga mampu milik. Ada set premium, medium dan bajet, boleh pilih ikut bajet kamurang.

Mom’s Healthcare Companion
Facebook: Abby Misaha
FB Page: ibumadeeha.com
Shaklee ID: 876282
Emel: ibumadeeha@gmail.com
Contact No: 016 8317 901

“I believe that the greatest gift you can give your family and the world is a HEALTHY YOU”.

Follow me!

  • Facebook
  • twitter
  • Hatena

You may also like...

Leave a Reply