Lecithin

Lecithin cepat licin.. Slogan yang sangat sinonim dengan Lecithin. Nak tau kenapa? Sebab.. Suplemen ni sangat HOT. Stok lecithin sangat cepat habis. Ramai yang tergila-gilakan lecithin kerana kebolehannya membakar lemak untuk membantu mengurangkan berat badan dan mengawal kolestrol.

Lecithin tak boleh dihasilkan oleh badan manusia tetapi ianya sangat diperlukan oleh badan.

Keistimewaan Lecithin Shaklee :
Diekstrak dari kacang soya organik bukan-GMO, setiap kapsul mengandungi 520mg lecithin soya termasuk 80mg kolin dan 48mg inositol. Lecithin yang dirembeskan oleh tubuh akan menghasilkan acetyl-kolin, inositol, fosforus dan lemak tak tepu. Tiada pengawet, perwarna dan perasa tiruan. Halal.

20140423-013703.jpg

Apakah fungsi Lecithin?

 1. Lecithin bertindak sebagai pelarut untuk kolestrol, triglycerides dan lemak-lemak yang lain. Sebab tu ia membantu mencegah penyakit seperti tekanan darah tinggi, strok, penyakit jantung dan arteri yang mengeras. Malah sesetengah pakar mengesyorkan pengambilan lecithin sebanyak 6000-7000mg sehari jika berhadapan dgn masalah kesihatan yang sebegini.
 2. Kenapa orang yang nak mengurangkan berat badan perlu ambik lecithin? Sebab ia bertindak memecahkan lemak. Lecithin mampu membakar lemak lebih cepat jika disertakan dengan senaman yang bersesuaian. Pengambilan lecithin 4000mg sehari pasti membuahkan hasil yang diidamkan.
 3. Lecithin memainkan peranan utama dalam penyerapan zat-zat penting dari saluran darah ke dalam sel-sel bdn. Tanpa lecithin yang mencukupi, membran sel akan mengeras dan seterusnya menyukarkan proses penyerapan. Antara faktor yang boleh menyebabkan membran sel mengeras adalah seperti bahan-bahan kimia dari persekitaran yang tercemar, bahan-bahan metal, dadah, perasa makanan, racun serangga dan sebagainya.
 4. Lecithin membantu mengurangkan atau mencegah penyakit berkaitan hati.
 5. Lecithin merupakan sebahagian dari unsur yang mengelilingi fiber saraf. Tanpanya, fungsi saraf kurang efisien. Sebab tu individu yang menderita akibat multiple sclerosis, fibromyalgia, tekanan, PMS, dapat merasakan kesan yang positif apabila mengambil lecithin.
 6. Lecithin membantu sistem imunisasi dengan membalut sel darah merah kita dan memberi perlindungan dari serangan virus, kuman dan bakteria. Disamping itu, struktur lecithin itu sendiri melindungi sel dari teroksida.
 7. Lecithin juga dikenali sebagai makanan otak dan saraf. Ia membantu sel otak berkembang yang penting dalam transmisi saraf impuls dalam otak dan memainkan peranan dalam neuro transmitter untuk menguatkan daya ingatan. Lecithin dipercayai mampu mengurangkan atau mencegah senility (nyanyuk) atau Alzheimer’s disease. Malah sesetengah pakar menyarankan pengambilan 7000mg sehari utk memulihkan sistem ingatan.
 8. Lecithin juga dikatakan sumber hormon neurotransmitter dimana ia menggalakkan proses tidur. Kekurangan hormon ini dikatakan punca insomnia.
 9. Lecithin adalah asid lemak perlu yang penting dalam penjagaan paru-paru kerana kebolehannya mencairkan mukus dan mencegah iritasi. Dan sebab itulah ianya berguna bagi individu yg menghidap alergi, hay fever, asma, bronkitis dan emphysema.
 10. Lecithin bertindak sebagai pelincir bagi sendi dan membantu dalam penjagaan tisu buah pinggang termasuklah sistem penghadaman.
 11. Lecithin adalah zat utk kecantikan. Ianya perlu dalam menghasilkan rambut yg sihat, cantik berkilat, kulit yang lembut gebu dan juga dalam mencegah eczema.
 12. Lecithin diperlukan dalam penghasilan pelbagai hormon seperti epinephrine. Sebab tu ianya amat berguna dalam mengurangkan atau mencegah PMS dan gejala-gejala menopause.
 13. Lecithin, bersama unsur-unsur lain digunakan untuk membuat BILE. Bile mempunyai peranan penting dalam sistem penghadaman dan fungsinya pula mencairkan lemak. Pengemulsian ini memudahkan penyerapan zat-zat seperti vitamin ADEK ke dalam badan.
 14. Lecithin juga banyak membantu ibu-ibu yang menyusukan anak. Ia membantu mengurangkan risiko clog duct atau duktus susu tersumbat, membakar lemak yang berlebihan dalam badan ibu, membantu ibu mengatasi masalah lupa atau “short term memory” yang biasa dilalui selepas melahirkan dan membantu menyalurkan inositol dan kolin di dalam susu ibu untuk perkembangan otak bayi.

Waaa.. Begitu banyak fungsi Lecithin dengan harga yang sangat mampu milik. Hubungi saya untuk tempahan dan ketahui bagaimana anda boleh mendapatkan produk Shaklee dengab harga diskaun.

Facebook: Abby Misaha
Shaklee ID: 876282
Emel/ YM: ab_sahaq@yahoo.com
Blog: www.ibumadeeha.com
SMS/ Whatsapp: 016 8317 901

“It is health that is real wealth and not pieces of gold and silver” – Mahatma Gandhi

Follow me!

 • Facebook
 • twitter
 • Hatena

You may also like...

Leave a Reply