Garlic Complex

Garlic atau dalam Bahasa Melayunya ialah bawang putih, mudah dijumpai dalam dapur setiap rumah. Amalan menambah garlic dalan makanan sememang perkara biasa bagi rakyat Malaysia. Kenapa?? Sebab.. Dah tertulis dalam resepi masak memasak.

20140418-001728.jpg

Hahahaha.. Honestly, saya pun tak tau kenapa perlu letak bawang putih ke dalam masakan. Yang saya tau, tanpa bawang putih, masakan jadi tak sedap.

Tapi.. Tahukah anda, masyarakat Korea mengamalkan makan garlic mentah-mentah, tak perlu dipotong-potong kecik, tak perlu digoreng atau direbus.. Mereka makan begitu sahaja. Setiap suapan perlu lah disertai dengan sebiji garlic. So kalau contohnya sepinggan nasi tu bersamaan 10 suapan, 10 garlic lah yang mereka telan. Tengok lah kulit muka orang-orang Korea, halus tanpa jerawat batu.

Saya ada seorang kawan lama yang sangat alergik dengan garlic. Dari jauh, dia boleh terhidu bau garlic. Even makanan yang dah dimasak pun, dia boleh bezakan makanan tu dah dicampur dengan garlic atau bebas garlic. Kami gelar dia, Vampire. Hahaha.. Sebab, dalam citer-citer movie, vampire tu kan takut garlic. Sekarang.. Baru saya tau kenapa kawan saya tu mudah sangat jatuh sakit. Dan bila dia sakit, lambat sangat nak sembuh.

Rupa-rupanya garlic bukan sahaja penambah perisa makanan, malah ia juga memainkan peranan penting dalam kesihatan kita. Oleh itu, Shaklee telah menghasilkan suplemen yang diperbuat daripada bawang putih iaitu Garlic Complex.

20140418-001736.jpg

Kepentingan Suplemen Garlic Complex Kepada Kesihatan Tubuh

  1. Meningkatkan tahap sistem penghadaman, fungsi jantung yang baik kerana mengandungi ekstrak spearmint.
  2. Merupakan Antibiotik semulajadi yang selamat dan sangat bagus untuk pertingkatkan sistem keimunan badan supaya boleh menghalang sakit berjangkit seperti selesema, kulat, kuman, virus dan yis candida
  3. Membantu atasi masalah alergi dengan meningkatkan keimunan terhadap penyakit alergi seperti hidung yang sensitive, sinus, alergi, asthma, selesema dan hepatitis
  4. Meningkatkan dan membantu dalam masalah sistem penghadaman seperti kembung perut, senak perut, ulser gastrik dan ketidakhadaman.
  5. Menstabilkan tekanan darah tinggi dengan pengambilan konsisten 2-4 biji tablet Garlic sehari selepas makan. Garlic dapat mengeluarkan raksa, plumbum, kadmium yang merupakan logam toksik dalam tubuh dengan pantas. Logam toksik ini antara penyebab tekanan darah tinggi meningkat.
  6. Melindungi sel-sel darah dari kemusnahan yang disebabkan kehadiran logam dalam tubuh dan sekaligus menghalang kerosakkan hati oleh bahan kimia yang terkandung dalam tubuh tanpa kita sedari.
  7. Membantu menurunkan paras kolestrol, LDL, trigliserid dan kelikatan darah, mengurangkan bekuan darah, meningkatkan HDL, melindungi jantung dan menghalang strok dan penyakit koronari.
  8. Membantu merawat kanser serta membantu mengurangkan peratusan bahan pencetus kejadian kanser iaitu Nitrosamine. Garlic merupakan anti-oksidan kerana mengandungi sebatian selenium + germanium + acid amino yang melindungi tubuh dari radikal bebas yang merupakan antara penyebab kanser.
  9. Mengelakkan Odema iaitu air tekumpul dalam badan terutama pada kaki dan pergelangan kaki
  10. Membantu menangani masalah organ-organ pernafasan tersumbat akibat batuk dan bronkitis yang berterusan, sakit kerongkong, selesema dan resdung (sinus)
  11. Bagi yang mempunyai Diabetes – Garlic dapat meningkatkan pengeluaran insulin dan meransang hati untuk mengawal gula dalam darah
  12. Mampu melawan bakteria dan smeua jenis jangkitan pada:
    • Kerongkong & Telinga (throat & ear infection)
    • Perut memulas (stomach upset)
    • Cirit-birit (Diarrhea)
    • Bronkitis
    • Luka-luka (infected wounds)
    • Jangkitan yang berulang-ulang seperti telinga, kerongkong, gusi, mulut, dada, sistem air kencing dan sebagainya.

Kelebihan yang terdapat pada Garlic Complex keluaran Shaklee adalah Galic Complex diperbuat daripada bawang putih jenis premium yang ditanam secara organik di California, USA diwaktu musim panas dan bebas 100% daripada penggunaan racun perosak.

Pembuatan suplemen Garlic Complex dilakukan pada terkawal iaitu pada suhu bilik tanpa haba semata-mata untuk mengekalkan pengaktifan Allicin pada tahap 100%. (tidak semua garlic yang dijual dipasaran mempunyai Allicin aktif. Allicin merupakan sebatian organosulfur yang terkandung dalam bawang putih yang mempunyai kelebihan sebagai antibakteria dan anti kulat, dan mempunyai sifat penyembuh.

Keistimewaan Garlic keluaran Shaklee

  1. Pengekalan 100% Allicin aktif
  2. Dwi teknologi dilakukan untuk mengawal bau garlic
  3. Perisa semulajadi terhasil dari 2 kombinasi ekstrak herba iaitu Rosemary dan Spearmint.
  4. Mengandungi pelbagai jenis vitamin E untuk meningkatkan sebatian aktif Garlic dan meningkatkan keberkesanan Garlic dalam tubuh. Kebiasaan vitamin E yang digunakan dalam dunia perubatan adalah γ-tocopherol.
  5. Setiap 2 tablet membekalkan 1000mg ekstrak garlic tulen yang bersamaan 2 ulas bawang putih segar.

Sekiranya anda atau ahli keluarga dinasihatkan mengambil ubat antibotik untuk melawan jangkitan penyakit seperti selesema, batuk, cirit-birit dll dan anda berasa khuatir akan kesan sampingan antibiotik untuk kesan jangka masa panjang, ambillah suplemen garlic ini kerana ia merupakan antibiotik 100% semulajadi, tanpa bahan kimia, perasa, gula dah bahan sintetik yang memberi kesan pada kesihatan.

Hubungi saya untuk tempahan dan ketahui bagaimana anda boleh mendapatkan produk Shaklee dengan harga diskaun.

Facebook: Abby Misaha
Shaklee ID: 876282
Emel/ YM: ab_sahaq@yahoo.com
SMS/ Whatsapp: 016 8317 901

“It is health that is real wealth and not pieces of gold and silver” – Mahatma Gandhi

Follow me!

  • Facebook
  • twitter
  • Hatena

You may also like...

1 Response

  1. November 17, 2014

    […] Baca lanjut di sini: Garlic Complex (Klik saja) […]

Leave a Reply