Ayah Bebas Ubat Darah Tinggi

Sebenarnya, saya rasa berat hati sangat nak share citer pasal my dad ni, sebab.. Saya ni memang jenis tak suka share citer2 sedih.. Citer2 negatif.. Kalau boleh nak share yang best2 je. Tapi.. Bila fikir2 balik, saya tak mau la juga jadi selfish, mana lah tau ada orang di luar sana yang mengalami masalah yang sama. Hopefully perkongsian saya ni dapat membantu sedikit sebanyak menyelesaikan masalah dorang.

Kalau lah anda follower setia blog ini, pastinya anda pernah tertanya2, apsal ibumadeeha ni tak pernah citer pasal ayah dia ya??.. Masih hidup ke?..

Huhu.. Ayah saya masih hidup dan Alhamdulillah, semakin sihat. Saya tak suka kongsi citer sedih, sebab tu saya tak pernah citer dalam blog ni. Tapi skang, citer sedih tu dan bertukar jadi citer happy, so boleh la citer sikit kan?..

Ayah saya telah dijaga di pusat rawatan mental selama setahun, bermula Julai 2012 sehingga Jun 2013. Dipendekkan citer, bermula Jun 2013, ayah saya tinggal bersama saya. Sebelum dibenarkan keluar dari pusat rawatan tu, saya diberi penerangan ringkas tentang jadual pengambilan ubat dia iaitu sebanyak 6 jenis ubat dan jadual merekod tekanan darah. Saya sempat bertanya, apa fungsi setiap ubat2an tu?? Tapi, staf tu tak dapat menerangkan dengan lebih details. 6 jenis ubat setiap hari, banyak tu!! Tapi, saya akur je lah sebab takut kalau stop nanti jadi benda2 pelik pula kan??

Bulan pertama ayah saya tinggal dengan saya, dia sakit lutut, berjalan saaangat slow, kalau naik tangga, perlu dipimpin. Berdiri pun tak tahan lama. Saya sediakan kerusi dalam bilik mandi dan mandikan dia. Pakai seluar pun, dia perlu duduk dan saya yang sarungkan seluar tu dari kaki dia.

Mungkin kesan daripada 6 jenis ubat tu, badan dia lemah, air liur meleleh pun dia tak sedar, mata kerap berair dan selalu mengantuk. Tidur sepanjang hari membuatkan fikiran dia sangat lemah, sehinggakan pernah sekali dia cuba nak buka tingkap, saya tanya kenapa? Dia kata nak masuk toilet. Dia fikir tingkap tu adalah pintu toilet.

Huhu.. Sangat sedih tengok keadaan ayah saya masa tu.

Jadual pemakanan ubat dia ialah 4 jenis ubat selepas sarapan dan 2 jenis ubat selepas makan malam. Saya juga bagi dia vivix sebelum tidur.

20140206-072441.jpg

Bulan Julai 2013 adalah bulan pertama saya bawa ayah saya review doctor di Hospital Tuaran. Biasa lah hospital kerajaan, memang kena tunggu lama berjam2. Masa mula2 sampai tu, kaki dia ok je. Disebabkan duduk menunggu terlalu lama, tetiba kaki dia bengkak.

Bila tiba giliran kami masuk ke bilik rawatan, doctor pun cek tekanan darah dan mendapati tekanan darah ayah saya terlalu rendah. So, doctor dah tak bagi ubat darah tinggi. Alhamdulillah.. 2 jenis ubat dah dikurangkan. Saya tak sangka akhirnya ayah saya dah tak perlu ambik ubat darah tinggi sedangkan ada orang pernah bagitau, bila kita dah mula ambik ubat darah tinggi, kita dah tak boleh hentikan pengambilan ubat tu sampai bila2. Mungkin itulah keberkesanan vivix yang ayah saya dah consume selama sebulan.

Kemudian, doctor cek kaki ayah saya yang membengkak, dia terkejut kenapa ubat yang diberi tak berkesan untuk pulihkan kaki dia?? Saya maklumkan doctor bahawa kaki ayah saya ok je kalau kat rumah, ni baru je bengkak sebab duduk menunggu terlalu lama di kerusi luar. Huhu.. Doctor tak percaya!! Dia tuduh saya tak bagi ayah saya makan ubat tu. Sabor jer laaa..

Selepas review doctor, ayah saya disuntik pula dengan sejenis suntikan untuk mental. So, saya pulang dengan berbekalkan 4 jenis ubat iaitu 2 ubat kaki bengkak dan 2 ubat untuk mental. Menurut farmasi, 2 jenis ubat untuk kaki bengkak tu ialah untuk buang air berlebihan dari badan dan untuk tambah garam dalam badan sebab bila air dah keluar, badan akan mengalami kekurangan garam. Air berlebihan? Tak logik langsung. Ayah saya bukannya jenis minum air banyak sangat. Nak bergerak sendiri ke dapur pun dia tak larat. Saya sendiri yang sediakan air untuk dia. Saya tau lah sebanyak mana kuantiti air yang dia minum.

Dengan semangat yang kuat, saya sendiri hentikan pengambilan 2 jenis ubat untuk kaki bengkak sebab saya yakin dengan teori saya bahawa kaki dia membengkak disebabkan duduk terlalu lama dan bukan kerana air berlebihan. Jadi, ada tinggal 2 jenis ubat je lagi untuk mental. Yang ni saya teruskan bagi setiap hari selepas sarapan. Vivix juga diteruskan ikut jadual.

Ogos 2013, ayah saya dah mula cergas. Pergerakan pun dah laju sikit, dia dah boleh mandi dan pakai baju tanpa bantuan.

September 2013, kami balik beraya di kampung suami saya bersama2 ayah saya sekali. Mungkin kelam kabut packing dan sebagainya, terlupa pula bawa ubat mental ayah saya tu. Huhu.. Selama 3 hari 2 malam kami di kampung, saya tak bagi dia ubat, hanya vivix sahaja. Saya pantau juga keadaan dia tapi, dia ok je.

20140206-073333.jpg

Hari demi hari, ayah saya semakin sihat. Dia dah boleh dukung Aysha.. Kalau sebelum ni, tangan dia terketar2 memegang pinggan, tapi sekarang dia dah boleh basuh pinggan sendiri selepas makan. Saya sengaja biarkan dia basuh pinggan, sebab saya nak dia exercise sikit. Mula2 tu, hasil cucian dia sangat tidak bersih, sebab pergerakan dia lemah, tak dapat pegang span dengan baik. Saya terpaksa cuci semula tanpa pengetahuan dia. Selepas dua bulan, hasil cucian dia dah sama macam hasil cucian saya. Pinggan berminyak pun dia dah boleh cuci dengan baik. Dan yang paling best sekali, dia dah boleh angkat kotak Shaklee yang seberat 10kg. Alhamdulillah.. Terkejut saya nampak dia angkat kotak tu semasa saya sedang sibuk menandatangan slip penerimaan barang dari Gdex.

November 2013, bekalan ubat ayah saya dah habis. Saya nekad tak mau teruskan semua ubat2an tu dan gantikan dengan suplemen Shaklee sepenuhnya. Sehingga ke hari ini, Februari 2013, ayah saya semakin normal. Dah pandai bercerita dengan tetamu yang datang ke rumah. Dah pandai masak nasi guna rice cooker. Memori dia juga semakin kuat.

Terima kasih Ya Allah.. Terima kasih kerana menemukan saya dengan Shaklee.

Info lanjut berkenaan Vivix di sini: http://www.ibumadeeha.com/2013/02/shaklee-vivix.html

Kawan-kawan, jom hadiahkan supplemen terbaik ini untuk ibubapa. Mereka dah banyak berjasa untuk membesarkan kita. Kesihatan itu lebih berharga daripada wang ringgit, betul tak? Hubungi saya untuk tempahan dan mengetahui bagaimana anda boleh mendapatkan produk Shaklee dengan harga diskaun.

Facebook: Abby Misaha
Shaklee ID: 876282
Emel/ YM: ab_sahaq@yahoo.com
SMS/ Whatsapp: 016 8317 901

“It is health that is real wealth and not pieces of gold and silver” – Mahatma Gandhi

Follow me!

  • Facebook
  • twitter
  • Hatena

You may also like...

3 Responses

  1. MrsAlex Chua says:

    Huhu thnks for sharing sis. Tharunya….

  2. Aiza says:

    Assalam. Saya sangat terharu dengan cerita ayah Laurah @ Nur Solehah. Memang betul dengan izin Allah Vivix sangat baik untuk berbagai penyakit.Sekarang saya pun sedang memberi suami saya vivix untuk darah tinggi dan psoriasis. Alhamdulillah semakin pulih.
    http://tinyurl.com/oak5t2w

  1. January 2, 2015

    […] di bahagian perut telah sembuh selepas konsisten mengamalkan Vivix. Ayah saya sendiri juga telah bebas dari penyakit darah tinggi selepas dua bulan minum minuman ajaib ini. Ini hanya lah sebahagian testimoni consumer Vivix. Anda […]

Leave a Reply