Perbezaan Shaklee

Kalau kita buat lawatan ke farmasi, banyak sangat jenama suplemen di luar sana. Sampai kita jadi rambang mata, tak tau mana satu yang sesuai dengan badan kita. Tahukah anda? Ada sebahagian jenama tu hanya membeli kemudian menjual semula suplemen yang dikeluarkan oleh kilang lain. Dan tahukah anda kebanyakan kilang menjual suplemen untuk mengaut untung semata.

Contoh A:
Sebiji omega yang mereka jual kononnya mengandungi 1000mg fish oil. Hakikatnya, hanya 180mg EPA dan 120mg DHA. 700mg lagi hanyalah lemak ikan semata-mata. Kalau kita consume suplemen sebegini, nutrisinya kurang, harga saja mahal dan paling teruk lagi kalau tertelan sekali toksik-toksik dari minyak ikan yang tidak ditapis dengan sempurna.

20140222-094427.jpg

Contoh B:
Suplemen berbentuk serbuk yang dihasilkan daripada kacang soya, kononnya sumber protein dan asid amino yang baik untuk meningkatkan tenaga. Tapi, demi mengaut untung, mereka telah menyuntik kacang-kacang soya itu dengan sejenis hormon supaya ia cepat matang dan boleh dituai dengan segera. Kesannya pada manusia ialah hormon manusia itu sendiri jadi tak seimbang. Menjejaskan tahap kesuburan, menopaus dalam usia muda, datang haid sebelum berumur 12 tahun.

Kebanyakan makanan yang kita ambik masa ini semuanya dah tak sihat. Kalau makanan segera tu memang lah konfem tak sihat kan? Hatta sayur-sayuran dan buah-buahan yang kita anggap organik tu pun belum tentu sihat. Ia mungkin sudah disuntik dengan hormon atau disiram dengan baja dan racun serangga. Dalam daging pun sama, zaman sekarang semua main suntik je, supaya haiwan dan tumbuhan cepat matang, cepat dijual, cepat untung. Ngeri bukan??

Nak buat macamana ya?? Perlukah kita membeli seekar tanah untuk buka ladang ternak dan bercucuk tanam sendiri?? Perlukah kita mengikat perut tak mau makan?? Perlukah kita upah saintis untuk kaji setiap nutrisi dari sumber makanan yang kita beli??

Huhu.. Lecehkan?? Mana ada masa nak buat semua tu!! Mana ada duit nak beli tanah berekar-ekar!! Nak upah saintis?? Mak aihhh.. Gaji sendiri pun belum cukup untuk diri sendiri..

Sebab tu lah, suplemen memainkan peranan penting untuk mencukupkan nutrisi dalam badan manusia. Tapi… Ada juga pengeluar nutrisi yang pandai ambik untung.. Macam dalam contohA dan contohB tadi.

Segelintir masyarakat hari ni cepat sangat terpedaya dengan pengaruh iklan. Selebriti A guna produk B, kongsi testimoni begitu begini melalui YouTube, Facebook dan sebagainya.. Kita pun tak sabar-sabar nak beli produk B tu, nak jadi cun macam selebriti A. Kemudian kita nampak pula penjual B upload screenshot perbualan antara customer A dan penjual B, testimoni terbaik!! Mungkin testimoni betul, mungkin juga tiruan dan sengaja dibuat-buat untuk melariskan jualan. Kesiannya kita.. Selalu jadi mangsa penipuan.

So.. Macamana kita nak pilih pengeluar suplemen yang betul-betul komited menghasilkan produk yang berkualiti? Sesiapa pun boleh guna perkataan “Selamat, Berkesan dan Semulajadi” dalam label produk mereka tapi, adakah ianya terbukti secara klinikal? Adakah kajian saintifiknya ditulis dan diedarkan untuk rujukan umum? Adakah produk itu telah bertahan berpuluh-puluh tahun lamanya?

Walaupun kita bukan saintis, mungkin kita tak faham pun apa itu kajian klinikal… At least kita tau, kalau mereka begitu berani mengedarkan buku kajian saintifik mereka, maknanya mereka cukup yakin dengan produk mereka, kan? Siapakah mereka ini?.. Salah satunya ialah Shaklee!! Shaklee adalah peneraju dalam suplemen nutrisi dan telah membuktikan kejayaan dalam bisnes MLM lebih dari 57 tahun. Produk Shaklee tak pernah diiklankan melalui tv dan tak diedarkan melalui farmasi. Shaklee juga tak pernah melantik mana-mana selebriti sebagai duta produk. Mereka hanya ada KAJIAN KLINIKAL dan produk Shaklee dijual melalui perkongsian testimoni mereka-mereka yang telah merasa sendiri keunikan produk ini. Menarik bukan??

Dan yang lebih menarik lagi.. Shaklee menjalankan 350 UJIAN bagi setiap bahan dalam sesuatu produk. Katakan lah produk A terdiri daripada bahan B, C, D dan E. So.. Shaklee menjalankan 350 ujian ke atas bahan B, 350 ujian ke atas bahan C, 350 ujian ke atas bahan bahan D dan 350 ujian ke atas bahan E. Sememangnya ia melibatkan kos yang tinggi!! Shaklee telah melaburkan 300 JUTA USD untuk pengujian penyelidikan dan pembangunan produk mereka. Perghhh…

20140222-092642.jpg

Yaa.. Kos sebanyak itu dilaburkan semata-mata untuk mengeluarkan produk yang dijamin SELAMAT. Shaklee tak bazir duit nak upah selebriti pun…

Bagaimana pula dari segi keberkesanannya?? Ada je company yang buat experiment segala bagai, tapi tak berkesan pun!! Suplemen Shaklee telah dibuktikan melalui kajian klinikal bahawa ia telah mengurangkan 72% risiko diabetes, 60% penyakit jantung dan 39% penyakit darah tinggi. Kajian-kajian saintifik ini pula ditulis dan diterbitkan untuk rujukan umum. So.. Kalau ada orang tanya, “Shaklee ni betul-betul BERKESAN kah??” Senang je jawabnya.. “Insya-Allah berkesan.. Kalau tak percaya, boleh google dan baca 100 buah buku saintifik tu.” Alahai.. Rakyat kita ni memang malas lah nak baca. Kalau baca pun belum tentu faham. Beli jer lah sebotol Vita-C tu, telan dan rasa sendiri keberkesanannya. Harga tak sampai pun 100 hengget.

20140222-092704.jpg

20140222-092724.jpg

Konsep terakhir yang ditekankan oleh Shaklee sejak lebih 57 tahun yang lepas ialah MESRA ALAM. Apa kah bendanya tu??? Ada kaitan kah dengan nutrisi badan kita?? Bayangkan… 57 tahun yang lepas, Shaklee dah fikir pasal konsep mesra alam. Masa tu, orang tak tau pun apa tu go green, apa tu global warming dan sebagainya. Tapi, Shaklee dah lama susah hati memikirkan masalah planet kita yang dah tua ni. Kalau lah semua manusia dah sihat selepas makan suplemen Shaklee, tapi bumi kita ni pula semakin lama semakin botak, udara dan air tercemar dan sebagainya.. Apakah maknanya untuk hidup lama?? Bangunan Shaklee itu sendiri dibangunkan dengan konsep mesra alam, sehinggakan tiada satu keadaan pun yang boleh menyebabkan kebakaran pada bangunan tersebut. Kalau nak try, cuba tanam botol-botol kosong suplemen Shaklee, tengok apa jadi selepas sebulan. Korek balik tanah tu, konfem botol dah hilang jadi tanah. Hahh.. Biodegradable!!

20140222-092740.jpg

Selama lebih 57 tahun, Shaklee telah berjaya menghasilkan produk yang dijamin sentiasa SELAMAT, BERKESAN dan MESRA ALAM. Kalau lepas ni masih ada yang cakap, “Alah.. Suplemen Shaklee SAMA saja dengan suplemen jenama lain”.. Memang nak kena ketuk kepala!! Nak kena suruh dia hafal kandungan 100 buah buku saintifik tu!! Nak kena suruh dia telan sebotol Vitalea dengan botol-botolnya sekali!! Hahahaha…

Of course lah semua suplemen perlu di consume dengan cara yang betul, konsep yang sama, perlu minum air masak 2-3L sehari. Kalau nak kurus perlu kurangkan kuantiti makanan dan kerapkan bersenam. Konsepnya sama saja sayang.. Tapi produknya tak sama!!..

Last but not least, diharap perkongsian ni memberi manfaat buat semua. Kalau nak tau lebih lanjut lagi perbezaan Shaklee dengan jenama lain, boleh baca di sini: http://www.shaklee.com.my/bm/difference.asp.

Oya.. Isu terakhir yang sering dipersoalkan ialah berkenaan isu HALAL. Jangan risau, Sijil Halal Shaklee diperbaharui setiap tahun. Tapi, u jangan tanya JAKIM sebab bukan dorang yang keluarkan Sijil Halal Shaklee. Sijil ni dikeluarkan oleh Islamic Service of America (ISA) iaitu salah satu badan yang diiktiraf oleh JAKIM. Kalau u nak juga tanya JAKIM, u tanya macam ni, “ISA tu salah satu badan yang diiktiraf oleh JAKIM kaa?”. Dan kalau nak tau, prosedur penilaian ISA sebenarnya lebih strict daripada JAKIM. Bukan senang-senang mereka nak keluarkan Sijil Halal Shaklee. Cop halal memang takde atas botol suplemen, cop KKM je ada… Sama lah macam ubat-ubat farmasi yang u biasa beli, memang takde cop halal. Makanan tin dan makanan dalam plastik jer ada cop halal.

20140222-093140.jpg

Oya.. Ada lagi satu isu.. Mak aihh.. Banyak sangat lah isunya!! Ada yang kata, “Lebih baik makan makanan sunnah daripada makan makanan Amerika ni”… Boleh je u campur sesudu madu dalam ESP tu, sunnah dah namanya, kan?? Atau u nak blend buah kurma campur dalam Mealshake, takde masalah, tak memudaratkan kesihatan, tak mengubah nutrisi. Then, ada lagi yang kata, “Asyik-asyik makan makanan Amerika, bila nak sokong produk tempatan?”. Ehh.. Orang yang bertanya ni tak makan beras nasional ka?? Tak makan belacan kaa?? Huhu..

Berminat dengan suplemen jenama Shaklee? Tak perlu beli tiket flight ke US, contact saya je, saya hantar sampai depan rumah. Sekian untuk perkongsian semua.

Facebook: Abby Misaha
Shaklee ID: 876282
Emel: ab_sahaq@yahoo.com
SMS/ Whatsapp: 016 8317 901

“It is health that is real wealth and not pieces of gold and silver” – Mahatma Gandhi

Follow me!

  • Facebook
  • twitter
  • Hatena

You may also like...

Leave a Reply