MLM Pertama Di Dunia

Biasanya lepas raya, dah pokai, menunggu next gaji masuk. Tapi dengan bisnes Shaklee, bonus masuk tengah-tengah bulan. Alhamdulillah… Bonus bertambah 1K setiap bulan dan bulan ni adalah bulan ke-7 saya bersama Shaklee. Hehe… Boleh kira sendiri bonus yang saya dapat bulan ni.

Setiap kali bonus, saya akan share di wall, bukan bermaksud mau menunjuk-nunjuk tapi nak mengajak lebih ramai kawan-kawan merasa keajaiban bisnes ni. Bukan niat mau mengejar kebendaan semata-mata tapi mau membantu lebih ramai orang hidup lebih sihat dan ada pendapatan sampingan.

Bukan semata-mata mau kaya di dunia, tapi dengan duit lebih yang ada, Insya-Allah hutang boleh dilangsaikan dengan kadar segera sebelum pulang ke pangkuan-Nya.. malah boleh bersedekah lebih banyak untuk mereka-mereka yang memerlukan, boleh bagi duit elaun untuk mak ayah setiap bulan, seronok bukan?..

20130814-232027.jpg

Sebenarnya.. Tidak dapat saya gambarkan betapa bersyukurnya saya berkenalan dengan Shaklee. Dulu, saya bekerja sebagai kakitangan swasta di sebuah syarikat pelancongan. Di situ kami diberi latihan motivasi yang agak mantap, setiap minggu berkongsi ilmu berkenaan Sukses. Kami di ajar macamana nak buat goal setting, macamana merancang kewangan dan sebagainya. Antara banyak-banyak quotes, saya paling suka yang ini..

“If you help enough people to get what they want, you will get what you want.” – Zig Ziglar

Lama saya berfikir apa sebenarnya maksud quote itu? Sebagai pekerja, adakah kita perlu mengampu majikan, supaya majikan suka dengan kita dan bagi gaji lebih? Sedangkan majikan lebih mementingkan performance.. Then bila saya berpeluang jadi pekerja kerajaan, quote tu langsung tak boleh pakai. Sebab kalau kerajaan, perform atau tidak, gaji tetap naik setiap tahun ikut skala yang tetap. Strategi mengipas dan mengampu bos mungkin ada, tapi saya tak nampak mereka yang menggunakan strategi sebegini boleh pergi lebih jauh.. Bagi saya mereka lah mediocre!!

Tak sangka, dengan bisnes Shaklee saya dapat mengaplikasi semua ilmu yang saya pelajari tu. Dari goal setting, Law of Attraction, visualization, helping more people… Semua!! Semuanya related dengan Shaklee!!

Baru lah saya teringat semula kata-kata seorang ex-colleague, “Kebanyakan speaker-speaker ni dulu semua bermula dari MLM”. Speaker-speaker yang dimaksudkan beliau adalah seperti Jim Rohn, John C Maxwell, Robert Kiyosaki dan lain-lain. Masa tu, saya tak percaya sebab saya tak tau MLM dah wujud sejak berpuluh-puluh tahun dahulu. Dan bagi saya MLM adalah konsep bisnes yang mengaut keuntungan dari titik peluh orang-orang bawah.

Tapi, jauh di sudut hati, saya tertanya-tanya juga, kalau betul lah mereka ini bermula dari MLM, apakah bisnes itu??..

Alhamdulillah.. Pada Feb 2013 saya jumpa juga jawapannya. Bisnes Shaklee adalah MLM pertama di dunia!! Dan ia sudah pun mula beroperasi sejak 56 tahun yang lalu. Masa tu Jim Rohn berumur 20-30 tahun. Mungkin betul juga kata-kata ex-colleague saya tu. Hahahahaha… Betul atau tidak, bukan itu persoalannya sekarang. Yang pasti, semuanya sudah terbukti depan mata saya sendiri bahawa untuk berjaya dalam bisnes Shaklee, saya perlu bantu lebih ramai orang!! Bantu lebih ramai orang untuk hidup lebih sihat, bantu lebih ramai orang menyelesaikan masalah kewangan mereka dan sebagainya.

Bila dapat membantu, saya rasa seronok. Keseronokkan yang tidak dapat digambarkan dengan kata-kata. Bayangkan, ada satu ketika customer saya yang baru lepas operation dan perlukan B-Complex sahaja sebagai tambahan kepada suplemen-suplemen sedia ada. Saya sanggup hantar B-Complex itu yang hanya berharga kurang RM50 ke rumahnya iaitu lebih kurang 20KM dari rumah saya. Itu saja!! Saya rasa seronok sangat!! Happy dapat bantu dia yang memerlukan. Saya tidak minta bayaran lebih, yang penting saya mau dia cepat sihat.

Bisnes ni buat saya sentiasa rasa tenang di hati. Tidak stress. Of course saya juga ada target dan setiap bulan perlu perform, tapi bagi saya itu perkara kedua. Yang paling utama, saya mau bantu lebih ramai orang. Anda mau dibantu? Insya-Allah.. Boleh.. Contact saya: PM, Whatsapp, Emel, SMS.. Apa saja cara yang senang bagi anda. Saya akan share segalanya tips-tips yang sama yang telah saya kongsikan pada anak-anak downline, cucu cicit saya.

Berita baik buat warga Indonesia.. Kini cawangan Shaklee telah dibuka di tempat anda. Anda juga berpeluang menjadi pengedar sah Shaklee dan menjana pendapatan sampingan dari 2 hingga 6 angka sebulan. Ia bukan omongan kosong dan bukan juga sebegitu gampang. Anda perlu membuat pilihan yang tepat, perlu memilih group yang benar-benar boleh membawa anda sukses dalam bisnes ini. Hubungi saya untuk konsultansi lanjut.

Facebook: Abby Misaha
Shaklee ID: 876282
Emel/ YM: ab_sahaq@yahoo.com
SMS/ Whatsapp: 016 8317 901

“It is health that is real wealth and not pieces of gold and silver” – Mahatma Gandhi

Follow me!

  • Facebook
  • twitter
  • Hatena

You may also like...

Leave a Reply