latest updates..

9 Mac 2012, Jumaat

Dari awal pagi lagi, badan rasa tak selesa semacam. Lunch hour, Leyana tegur, “Kenapa muka kau ni, merah saja dari tadi. Kau sakit kah?”. Saya jawab, “Mungkin lah, badan pun rasa sejuk jak, mungkin tanda-tanda mau sakit ni”. Sebelah petang, masih rasa sejuk. Pakai blazer, tutup aircon dan tutup pintu bilik sebab tak nak aircon dari luar masuk ke bilik. Dari pukul 2 – 5 pm, setitik peluh pun tak kuar. Huhuhu…

10 – 11 Mac 2012, Sabtu & Ahad

Berehat di rumah sepuas-puasnya. Badan masih rasa tak selesa, rasa lapar memanjang tapi tiada selera makan. Mungkin terlampau penat, minggu lepas, berkursus di KL dari 27 Feb – 1 Mac. Lepas tu, 2 Mac terus balik rumah mentua di Beaufort, sempena perkahwinan anak sulong dorang. Tapi, bila fikir-fikir balik, kat sana takde la kerja kuat sangat, paling-paling pun penat melayan karenah danieL jer. Hmmm…

12 Mac 2012, Isnin

Masuk ofis, langsung takde mood nak buat kerja. Walaupun dah makan breakfast, perut masih rasa kosong. Haishhh!! Apa lah yang tak kena dengan perut ni, banyak sangat angin kut. So, dari pagi sampai ke petang, takde buat kerja selain melepak di meja orang, mengadu rasa penat, rasa tak selesa, rasa lapar dan macam-macam lagi. Dorang cakap, “Kau pregnant kut!!”. Hahh??! Jangan mimpi lah!! Saya yakin ni bukan tanda nak pregnant, tapi tanda nak datang bulan. Lagipun, sepatutnya besok adalah tarikh biasa saya kena period.

13 Mac 2012, Selasa

Excited melawat ofismate yang baru selamat bersalin di Rafflesia Medical Center, walaupun rasa tak selesa masih ada. Spekulasi hari ni ialah… mungkin sebab hari tu kat KL makan banyak sangat, 5 kali sehari. Bila dah balik rumah, makan pun dah tak ikut jadual, so perut agak terkejut menerima perubahan. Ye kerr?? Huhuhu.. stress sangat sebab tak jumpa penyelesaian. Sampai bila harus begini??

14 Mac 2012, Rabu

Awal pagi lagi dah rasa tak larat nak bersiap gi kerja, so terpaksa lah ambik emergency leave. Rumah dah tak terurus, pinggan mangkuk bertimbun, lantai bersepah, tapi.. takde tenaga nak bersihkan rumah, malah pegang air pun rasa sejuk semacam. Hubby suggest gi berurut kat Jari-Jari Spa, cadangan yang bernas tapi, takde tenaga juga untuk driving ke sana. Lepak-lepak sambil buka FB, chit chat dengan adik ipar, tanya kut-kut dia ada kenal orang yang pandai mengurut dan boleh datang ke rumah. Ada.. tapi takde yang sanggup datang rumah. Haisshhh..

Tetiba rasa pelik kenapa period tak datang-datang lagi?? Tetiba rasa nak cek tarikh period terakhir. Oo owwhh.. rupanya tarikh period terakhir adalah sekitar 2hb – 7hb. Hari ni dah lewat lebih kurang 2 minggu. Huhhh??! Pregnant ka??

Tadaa!!

Hehehe.. Baru rasa lega, terjawab semua persoalan.

2 April 2012, Isnin

Hari ni genap 8 minggu 3 hari usia kandungan. Rasa mual-mual masih ada. Sama macam dulu, trimester pertama adalah saat-saat yang paling mencabar sekali. Badan mudah masuk angin dan rasa sejuk. Kalau dulu, saya adalah makhluk yang paling anti dengan bau minyak angin, tapi skang minyak angin dah menjadi sahabat setia. Tapi, yang peliknya.. masa pregnant-kan danieL dulu, saya paling suka makanan yang masam. Kali ni plak suka makan makanan yang manis. Kalau dulu, mood bekerja takde la terjejas sangat, mungkin sebab environment kerja kat swasta kut.. Skang ni plak, kalau boleh sepanjang masa nak berehat, tak nak fikir banyak sangat, ingat nak tidor je, boleh??

Apapun, masa pregnant adalah masa untuk saya cepat marah. Huhuhu.. tak suka marah-marah, tapi ntah lah kenapa jadi macam ni. Anyway, doakan saya agar dapat melalui perjalanan ibu-mengandung ini dengan baik. Terima kasih, ya Allah atas anugerah Mu ini. Alhamdulillah..

Follow me!

  • Facebook
  • twitter
  • Hatena

You may also like...

4 Responses

  1. Affienda says:

    wahhhhhhh tahniah… dpt adik la daniel ni nnt…. moga segala dugaan akan ditempuhi dgn kesabaran… aminnn….. sy belum ada lg huhu jelos plak heee…

  2. ibumadeeha says:

    terima kasih. 😉 bersabar lah kio.. kalau sudah rezki, takkan ke mana juga tu. yang penting, jaga kesihatan dan jangan stress. enjoy dulu sementara masih ada peluang ni.

  3. p i d a says:

    wahhh.. tahniah tahniah! Alhamdulilla 😉
    semoga ko n baby sehat selalu.
    dan dipermudahkan semuanya hehe..

  4. ibumadeeha says:

    tengkiu pida.. 😉

Leave a Reply