Gov Home Loan: Step 1-4

Gov Home Loan memang sangat berbeza daripada Bank Home Loan. salah satu perbezaannya ialah kalau gov loan, 80% daripada proses permohonan adalah tanggungjawab pemohon itu sendiri, berbanding kalau bank loan, kita bagi jer bulat-bulat tugas tu kat peguam. keburukannya ialah kita terpaksa terkejar ke sana sini, tapi kebaikannya ialah kita boleh tau progress permohonan kita dengan mudah dan sepanjang proses tu, kita belajar banyak benda baru.

Alhamdulillah.. kemarin sudah berjaya selesaikan 4 steps pertama dalam proses permohonan loan kerajaan iaitu:

Step 1
mengisi borang-borang permohonan yang berkaitan dan menyediakan salinan dokumen-dokumen yang diperlukan untuk pengesahan ketua jabatan

keperluan dokumen ni bergantung kepada jenis rumah, status geran tanah dan status pemilik rumah. untuk kes saya ni, jenis rumah ialah rumah teres yang dah siap, status geran tanah masih master title (belum ada hak milik individu) dan rumah ni dibeli dari second owner (bukan pemaju). so, meh tengok apa dia borang dan dokumen yang perlu ada sebelum korang datang menghadap ketua jabatan.

a) Salinan

  1. Kad pengenalan
  2. Slip Gaji yang terkini
  3. Surat Pengesahan Jawatan Berpencen
  4. Sijil Nikah – Perlu kalau korang nak masukkan nama pasangan dalam S&P Agreement
  5. S&P Agreement antara Pemaju dengan Pemilik Pertama

b) Borang – Perlu pengesahan ketua jabatan

  1. Borang Permohonan Pinjaman & Akuan Pemilihan Insurans/ Takaful – mulai tahun ini perlu diisi secara online melalui Sistem Pinjaman Perumahan Bersepadu (SPPB). dah selesai isi, buat semakan terlebih dahulu kemudian tekan button “Hantar Borang”. lepas tu, baru lah keluar button “Cetak”. borang ni perlu dicetak untuk pengesahan ketua jabatan. dalam tempoh 3 hari selepas menekan button “Hantar Borang”, korang perlu bayar wang proses iaitu RM1 bagi setiap RM1K yang dipinjam. jangan risau, pembayaran juga boleh dibuat melalui Maybank2U.
  2. Borang 1 – Permohonan Laporan Penilaian Hartanah
  3. Borang 2 – Surat persetujuan pemohon untuk menyelesaikan baki hutang pinjaman dan apa-apa sahaja faedah/ gaji yang dikenakan.

Step 2
mendapatkan surat iringan dan pengesahan daripada ketua jabatan

sekiranya dokumen di bahagian A dan B dah lengkap, baru lah kita datang melawat pejabat ketua jabatan. beliau bertanggungjawab untuk mengesahkan semua salinan dokumen dan borang di atas. kemudian beliau perlu mengeluarkan 2 jenis surat iringan. surat pertama – untuk diserahkan kepada BPP yang mengesahkan status jawatan dan permohonan kita; surat kedua – untuk diserahkan kepada JPPH yang memberi kebenaran kepada JPPH membuat penilaian ke atas rumah yang kita nak beli.

Step 3
menghantar permohonan penilaian harta ke Jabatan Penilaian & Perkhidmatan Harta (JPPH)

memang menjadi tanggungjawab kita sendiri untuk hantar Borang 1 ke JPPH. lampirkan sekali dokumen sokongan yang diperlukan iaitu:

  1. surat iringan ketua jabatan
  2. salinan Borang Permohonan Pinjaman yang telah disahkan oleh ketua jabatan
  3. salinan S&P Agreement antara Pemaju dengan Pemilik Pertama
  4. Pelan Lantai

kalau kat Sabah, jabatan ni berada di bangunan KWSP, Blok B, Tingkat 5. biasanya proses penilaian mengambil masa maksimum 10 hari. so, dalam tempoh masa tu, kita dah boleh mula melantik peguam.

Step 4
melantik peguam

pilihlah peguam yang terbaik kerana dorang yang akan menjadi orang tengah menguruskan permohonan kita. jangan lupa standby cash untuk legal fee, penyediaan S&P Agreement dan stamp duty. jumlah cash bergantung kepada jenis dan jumlah loan yang kita apply. semakin tinggi loan, semakin tinggi la kos untuk peguam yer..

tanggungjawab peguam adalah seperti berikut:

  1. menyediakan S&P Agreement antara penjual rumah dengan pembeli (Pemohon)
  2. melengkapkan Borang 3A
  3. menyerahkan Borang 5B kepada Pemaju untuk diisi
  4. mencari maklumat berkenaan rumah yang dibeli samada mempunyai baki hutang atau mempunyai sebarang sekatan penjualan
  5. mendapatkan daripada bank penyata asal baki hutang penjual (jika ada) selama 6 bulan ke hadapan
  6. mengesahkan sebarang salinan S&P Agreement yang berkaitan

penyediaan S&P Agreement antara penjual dan pembeli (Pemohon) biasanya akan mengambil masa minimum 14 hari. so, sementara menunggu S&P Agreement dan penilaian harta siap, boleh la kita lengkapkan borang dan dokumen lain seperti dibawah.

  1. Borang 10 – Akujanji pemohon menanggung rugi kerana membeli harta yang tiada hak milik daripada penjual kedua
  2. Borang 6 – Akujanji pemohon menanggung rugi kerana membeli rumah dari penjual yang masih ada hutang bank. Perlu isi borang ni hanya sekiranya penjual masih berhutang
  3. Borang 7 – Perlu diisi sekiranya nak letak nama pasangan dalam S&P Agreement, tetapi hanya seorang yang memohon pinjaman

Tips-tips lain:

  1. sebarang salinan dokumen perlu ada pengesahan daripada ketua jabatan.
  2. semua borang yang disebutkan di atas boleh di download melalui website BPP. hubungi BPP cawangan KK untuk sebarang pertanyaan atau khidmat nasihat. BPP cawangan KK berada di tingkat bawah, bangunan Rumah Persekutuan, KK. tapi, kalau nak cepat, boleh jer call dorang melalui talian 088-243328. so far, layanan dorang memang terbaik!!

step seterusnya akan dikongsi dalam entri akan datang ya. stay tuned….

Follow me!

  • Facebook
  • twitter
  • Hatena

You may also like...

4 Responses

  1. p i d a says:

    Wahh.. sangat berguna utk mereka-mereka yg ada niat apply gov home loan 😉 Thanx utk info ini. Sharing is sexy. Eh?? hehe

  2. SHAHRUL says:

    terima kasih di atas info yg diberikan.. mana sambungan nya..

    • ibumadeeha says:

      Maaf En. Shahrul.. Saya tak sempat buat sambungannya. Apapun info di atas sudah cukup lengkap untuk memohon pembiayaan pembelian rumah melalui pinjaman kerajaan. Proses seterusnya lebih kepada menunggu keputusan dan tindakan-tindakan susulan. Terima kasih berkunjung ke blog ibumadeeha.com.

  3. MuhdLutfi says:

    Terima kasih atas maklumat yang sgt berguna dan jelas di fahami..byk membantu orang seperti saya

Leave a Reply