Rules of Friendship (Part I)

Ok, kalau korang google tajuk entri saya kali ni, korang akan jumpa salah satu daripadanya ada di website ini. Antara point penting yang disebutkan ialah.. Defend your friends.. Be careful about boyfriend or girlfriend. Atau dengan kata lain, bila kawan kau gaduh dengan bf/ gf dia, kau mesti sentiasa menyokong kawan kau tu. Kalau dia break-up dengan gf/ bf dia, jangan la kau memandai-mandai nak gi couple ngan gf/ bf dia tu, faham?

Straight forward, takkan tak faham. Faham tu memang faham, tapi setuju ke korang dengan pendapat tu? Obviously, rules tu hanya sesuai untuk golongan remaja sebab tu lah dia dipaparkan dalam website TeenAdvices. Setuju?

Saya cuba membayangkan situasi ni berlaku pada diri saya sendiri. Kononnya la masa remaja dulu saya dapat tau kawan saya couple dengan my-ex. So.. Memang la marah kan? Tak puas hati, tapi tak tau nak salahkan sape. Dipendekkan citer, saya pun buat silent treatment. Putus kawan! Tukar phone no!

8 tahun kemudian…

Saya pun dah kawin. Tetiba terjumpa kawan tu dalam FB. Tengok profile photo dia gambar budak, so saya assumed dia pun dah kawin dan dah ada baby. Mesti la saya nak tau dia kawin dengan sape kan? So.. Saya browse photo album dia dan.. Jeng jeng jeng.. Berdebar-debar jantung ni bila nampak gambar kekasih lama yang sudah pun menjadi suami pada kawan sendiri.

Kawan tu plak add me as a friend dalam FB dia. What should I do?

Please help…

Follow me!

  • Facebook
  • twitter
  • Hatena

You may also like...

7 Responses

  1. syahada says:

    again, silent treatment. ;-). The best way out.
    as for me, tiada istilah KAWAN untuk bekas kekasih.

    one question. kenapa harus rasa berdebar2?
    haaaa…… dun tell me….. :-p

  2. ibumadeeha says:

    Sha.. Maksud saya, yang nak add me as friend tu ialah kawan pompuan saya tu, bukannya my-ex yang dah jadi suami dia. Patut ka saya accept?

    Ntah la betul ke ada rasa berdebar-debar.. Atau mungkin hanya penyedap cerita. Sebab.. Kalau saya masih berdendam dengan kawan saya tu, mungkin kerana saya masih ada hati kat suami dia kan?

  3. Kakak nong says:

    Kalau saya…. mmmm… jgn add. Biarkan saja… Sebab kalau add, akan timbul persaingan dlm FB kamurang. Hahaha!

  4. sapphire says:

    ermm…mgkn ptt accept jak kut..tunjukkan ngan dia..’x kisah la klu dia dah kawin ngan org tu pon..’ hehe…tpi takyah say hi2 ngan dia..silent treatment!! hahaha…tpi klu dia cuba2 buat yg melanggar line yg spttnya..BLOCK seja dia..IMMEDIATELY!! haha..

  5. hada says:

    dear, tak yah add…believe me…drp kite duk tgk status dia kt fb slalu…secara tak langsung kita tau cerita dia…buat hati tak senang je…

  6. Syahada says:

    Agree with Hada. 😉

  7. ibumadeeha says:

    Terima kasih atas pendapat kawan-kawan semua. Appreciate it very much! Nampaknya masing-masing ada pendapat sendiri, mungkin kerana perbezaan personaliti kan? Apapun, perbezaan pendapat seperti ini memang banyak membantu. 🙂

Leave a Reply