kata hati..

“apa kejadahnya ko tengah sebok-sebok menambah entri? to-do-list yang semakin memanjang tu nak buat apa? takkan jeling-jeling jer kot..”

statement di atas adalah statement yang keluar dari kata hati ini. arghh!! biarkan hati itu berkata-kata, jangan sampai menganggu konsentrasi jari jemari ini mengetik-ngetik keyboard. hahahaha..

yup.. kerja memang berlambak skang ni, tapi tak tahu nak start dari mana. lagipun cuti 3 hari yang saya cuba-jaya apply minggu lepas, rupa-rupanya dah diluluskan. wow!! I’m surprised!! kononnya saya nak ambik cuti balik kampung untuk bersihkan rumah my dad.

“wah! anak solehah sungguh ko ni yer..”

maknanya, esok saya akan mula bercuti, tapi dari kemarin hati saya dah pun berada di kampung. berfikir, nak mengemas rumah my dad, kena start dari mana eh?? asek-asek jumpa soalan yang sama.. with no answer.

last week, best sangat dapat lunch with my bestfriend. topik utama sudah tentu lah mengenai my dad yang kini tinggal seorang kat kampung dan betapa kotornya rumah tu. then, dia suggest, kali ni, sebelum buat operasi mengemas, jangan lupa tangkap gambar sebelum-kemas dulu. good suggestion! menyesal sangat tak ambik gambar sebelum bersihkan fridge hari tu, kami (saya & ipar) jumpa 2 ekor bangkai cicak, ok!

but.. the past is the past. siapa yang menyumbang kepada kekotoran ini, korang fikir la sendiri. yang pasti skang, hopefully saya berjaya bersihkan rumah tu dalam tempoh 3 hari ni. kenapa perlu bercuti? weekend kan ada? ermmm.. weekend adalah masa untuk melayan karenah danieL, remember?!

so, from now on.. Saturday became my house cleaning and grocerry shopping day. Sunday is balik kampung day. I need strategies dan salah satu daripadanya ialah merancang jadual masakan in weekly-basis. hahahaha.. memang jarang dibuat orang. bukan apa, bila dah ada jadual ni, aktiviti shopping berjalan dengan lancar. selain itu, everyday saya kena kosongkan bakul pakaian kotor dan pakaian bersih, so that on Saturday saya hanya perlu vacuum dan mop lantai rumah dan iron baju kerja.

oh.. God! I love my LIFE. I love being productive but.. maybe.. someday.. I will miss my leisure time.

Follow me!

  • Facebook
  • twitter
  • Hatena

You may also like...

Leave a Reply