OMG! this is scary!!

terkejut sangat bila tetiba dapat email daripada CIMB Clicks yang bertajuk “Verification from CIMB Clicks” dan sangat teruja untuk berkongsi dengan korang semua pasal email ni. email’s content adalah seperti berikut:

memula tu rasa sedikit curiga sebab kenapa plak nak kena buat verification guna borang dalam attachment tu? so, untuk kepastian, saya pun download dan buka file dalam attachment tu. screenshot adalah seperti di bawah:

owh!! rupanya borang tu dalam format HTML dan bukannya PDF. what’s the purpose? bukankah lebih efisien kalau dia bagi jer link terus ke website dorang untuk fill-up the form. ini sememangnya sangat mencurigakan.

maka, edisi siasat pun bermula. mentang-mentang lah orang IT kan, so macam seronok jer tengok strategi orang memanipulasikan kecanggihan teknologi IT.

so.. source code nya adalah seperti dalam screenshot di bawah.

alamak!! formbuddy.com?! dah kantoi la!! hahahaha…

so, friends.. kalau korang pun dapat email yang sama, please don’t submit the form, ok!

Follow me!

  • Facebook
  • twitter
  • Hatena

You may also like...

3 Responses

  1. rina_yani153 says:

    nah.. tau sudah aku teknik mengenalpasti hoax email.. hahaha

  2. Khazwahni says:

    saya pun slalu dpt mcm ni…tp dr maybank.then my hubby ckp utk mo tau btol atau tidak dr maybank,letak cursor dkt link yg drg bg utk bt update(tp jgn click).klu bkn alamat website maybank jgn click. pnh bt report p maybank tp still dpt email mcm tu lgi. after that i just ignored email2 mcm ni.

    dr bank lain pn saya pnh dpt jgak(public bank,bank islam,etc),tp mmg ketara la menipu sbb sy xda pun akaun d bank2 tu tetiba srh verify

    • ibumadeeha says:

      huhuhu.. macam menyampah plak kalau dapat email macam tu kan? memenuhkan inbox jak. saya first time ni. mungkin kalau banyak duit dalam bank, banyak la juga dapat email begini kan? hahahaha.. anyway, thanks for sharing, wani..

Leave a Reply