I love Malaysia..

I’m not a politician, but… I do care about politics.

10 years ago.. I used to say, “I don’t care about politics”. whoever wins, wins.. as long as I get my basic needs then, I’ll be happy.

then, 2 years later.. the situation changes..

saya perlu bekerja untuk dapatkan keperluan hidup sendiri dan keluarga. dah dapat gaji, kena bayar tax plak. then I realized, wherever I go, whatever I do.. semuanya adalah pengaruh politik. It seems like I don’t have a choice, politik dah jadi rempah ratus kehidupan. If I still say, “I don’t care..”, that’s absolutely childish thinking!

jadi, disebabkan saya bukan ahli politik, saya tidak menyebelahi mana-mana pihak ok.

bagi saya, melihat tragedi BERSIH 2.0 adalah lebih menyayat hati berbanding melihat tragedi gempa bumi di Jepun baru-baru ni. kenapa?

  1. mereka yang disakiti adalah rakyat negara saya sendiri
  2. mereka yang menyakiti adalah penjaga keamanan negara saya sendiri
  3. mereka yang memberi arahan untuk menyakiti adalah pemimpin negara saya sendiri

that’s the scariest thing ever!!

apa dah jadi pada negara ini? tak ke malu pada negara luar yang melihat dan memberi persepsi buruk. seolah-olah negara ni dah tak mampu berdiri sendiri. seolah-olah rakyat negara ni dijajah oleh pemimpin negara sendiri. di mana sudah makna kemerdekaan?

demokrasi? tak payah cakap.. actually, demokrasi yang dimaksudkan adalah sistem pilihanraya tu jer. kemenangan calon adalah berdasarkan undian rakyat.

apa yang saya tau, ada 8 tuntutan dalam BERSIH 2.0:

  1. Bersihkan senarai Pengundi
  2. Mereformasikan Undi Pos
  3. Guna Dakwat Kekal Dalam Pilihan Raya
  4. Akses Media Bebas & Adil
  5. Tempoh Berkempen Sekurang-Kurangnya 21 Hari
  6. Kukuhkan Institusi Awam
  7. Hentikan Rasuah
  8. Hentikan Politik Kotor

sape pengasasnya? don’t know and don’t care.. yang jelas dan nyata, matlamat perhimpunan adalah matlamat yang baik dan sebab tu lah ramai yang menyokong dan menyertai perhimpunan ini. tapi, tak sangka perhimpunan yang sepatutnya dijalankan dengan aman bertukar menjadi kucar-kacir dengan penglibatan polis dan tentera. perhimpunan bertukar menjadi demonstrasi.

I can’t help to say this to all our leaders, tak kesah dari mana-mana pihak pun.. listening is the best way to handle a conflict. the moment you stop listening, that’s the moment you stop to learn and become the bad leaders.

yang dipimpin plak adalah bertanggungjawab sepenuhnya ke atas nasib yang menimpa diri masing-masing. If you don’t like, speak up! if you don’t dare to speak, then don’t complaint!

Malaysian.. lets work together as a team. kalau sebelah pihak jer yang bertindak, ibarat bertepuk sebelah tangan, memang takkan membuahkan hasil yang terbaik. saya sangat suka dengan komen daripada Syaikh Hussain Yee dalam video di atas.

matlamat dah disampaikan dengan harapan.. perubahan akan berlaku sepertimana yang dituntut. if you still said, “I don’t care about politics”, please… do care. dunia ni memang hanya sementara tapi, sebagai seorang yang bertanggungjawab, janganlah kita tinggalkannya dalam keadaan ‘kotor’ untuk didiami oleh anak-anak dan generasi kita akan datang.

Follow me!

  • Facebook
  • twitter
  • Hatena

You may also like...

Leave a Reply