skill mengipas

ok la, jangan ditangguh lagi! actually, memang tak sampai hati nak habiskan game 30 Days Challenges ni, tapi kalau tak habis, rasa macam something wrong plak, macam ada yang ngak kena ni..

so, what did I learn in this past month?!.. ermmm..

  1. belajar memilih bedsheet yang berkualiti. benda ni dipelajari tanpa dirancang semasa sedang ber-window shopping dengan Leyana. so, dengan sukacitanya saya nak kongsikan kat sini, kalau korang nak beli cadar tilam yang berkualiti, pilih la kain 100% cotton dengan thread count 290 ke atas.
  2. belajar memasak ayam goreng berempah. huhu.. sori la.. kalau bab-bab memasak, saya ni masih beginner. orang lain dah lama expert masak resepi ni, sedangkan saya baru nak belajar. nasib baik, first try terus menjadi!! yeahh.. nak tau resepinya? alah.. buat malu jer buat entri untuk resepi ni. korang cari sendiri la kat google ek..

so far, dua benda ni jer lah yang saya rasa significant untuk dikongsi. actually, banyak benda saya nak belajar tapi, pelan-pelan lah kan.. learning is a process. ada orang kata, kalau nak berjaya dalam career, tak payah belajar banyak benda pun, belajar ‘mengipas’ jer.. kih kih kih

so, kawan-kawan.. sejauh manakah kepakaran anda dalam kemahiran ‘mengipas’ ini?! kalau dari segi teorinya, saya boleh kongsikan di sini, tapi practically-nya, korang buat dan pantau sendiri la eh..

berikut adalah cara-cara ‘mengipas’ secara positif:

  1. lead yourself exceptionally well
  2. lighten your leader’s load
  3. be willing to do what others won’t
  4. do more than manage – lead!
  5. invest in relational chemistry
  6. be prepared every time you take your leader’s time
  7. know when to push and when to back off
  8. make things happen no matter what
  9. be better tomorrow than you are today

malangnya, sesetengah orang hanya pandai ‘mengipas’ dengan cara negatif iaitu menggunakan taktik 2, 3, 5 dan 8  dengan cara melibatkan orang-orang bawahan sebagai mangsa keadaan supaya dapat mengabaikan taktik-taktik selebihnya. huhu..

that’s all. harap maklum bahawa entri ini adalah bagi menjawab “The 30 Days Challenges: 29 – In this past month, what have you learned”.

Follow me!

  • Facebook
  • twitter
  • Hatena

You may also like...

2 Responses

  1. Leyana says:

    part yg belajar memilih bedsheet yg berkualiti tu bah, bukan ka sepatutnya : benda ni dipelajari tanpa dirancang semasa sedang ber-window shopping dengan Leyana DAN …. sapa dia tu aaa?? hehehehe…

  2. ibumadeeha says:

    DAN kak tun (bukan nama sebenar). kih kih kih..

Leave a Reply