jQuery.. ajaX.. here I come!!

hasrat hati untuk belajar jQuery dan ajaX sememangnya sudah lama tersemat di hati, tapi disebabkan kesibukan yang berlanda plus kemalasan yang tak dapat dielakkan, ececes.. maka impian tu akhirnya tertunda-tunda sampai ke hari ini. kalau dulu selalu guna konsep javascript window.opener tapi skang saya dah berjaya belajar kedua-dua konsep ni:

  1. jQuery Plugin: Tokenizing Autocomplete Text Entry
  2. Ajax Dynamic List

kalau nak tau dengan lebih lanjut, konsep pertama tu adalah untuk kita enter text ala-ala macam facebook atau simply by listing down all related entry from the database. err.. susah nak explain, refer jer la gambar kat atas tu yer.. atau klik aje link tu.

konsep kedua plak adalah textfield yang mana apabila kita masukkan text, dia akan list down all previous entry yang similar, also can be captured from the database. maksudnya di sini, textfield tu asalnya adalah terxtfield, tapi incase user masukkan data yang dah dah ada dalam database, so dia boleh pilih jer dari list yang disediakan. means textfield + dropdown menu. very usefull!!

some people might say.. banyaknya masa ko belajar semua ni!! errr.. sape kata saya punya banyak masa? kita semua diperuntukkan jumlah masa yang sama which is 24hour per day. so, lu fikir la sendiri.. kalau saya yang sudah bergelar ibu pun masih boleh belajar, apa alasan korang yang masih bujang-bujangan? lelaki plak tu.. saya tau kat ofis korang busy memanjang, hampir setiap masa tak sempat duduk dalam bilik ofis sendiri.. tapi, kat umah korang buat ape? buat freelance ker?.. freelance tak salah, tapi kalau freelance tu related to you career, apa salah ambik kesempatan improve skill kan? I mean, if you think that you don’t have time, MAKE time!!

anyway, I’m so glad that I always have the opportunity to keep learning and improve my programming skills. yeahh!!

Follow me!

  • Facebook
  • twitter
  • Hatena

You may also like...

3 Responses

  1. mummy aliya says:

    nak belajar jugak!!!!
    nak pandai jugak!!!!
    tapi……………………………………………………………………

    *TAPI is the most fav word used. i loiikkkeeee* :p

  2. tian says:

    terima kasih informasinya..
    =)
    sangat bermanfaat, saya sedang belajar juga

  1. January 20, 2011

    […] anda tengah rajin, sila baca entri ini di mana saya sangat bangga sebab sudah berjaya guna jQuery untuk extract data pengguna dari […]

Leave a Reply