my new ‘amah’

yeahh!!.. kalau korang nak tau, saya dah dapat ‘amah’ baru yang lebih best dari ‘amah’ dulu. lepas ni, boleh la saya menambahkan lemak badan yang semakin berkurang. perkenalkan my new ‘amah’..

hi.. my name is ummi’s-new-amah. I am 15 months old but I can do homework better than you all. wanna see some proves?

I knew, some aunts out there are having problem on how to mop your floors efficiently, just like my ummi. first of all, make sure your mop is cleaned and ready to be used.

after that, wet your clean mop using water inside the pail.

and then, move the mop over every inch of the floor to be cleaned. this is the hardest part, you know?!

if you tired, take a rest by holding the mop and watching tv. do exactly as shown in my picture above. this is to make sure when your boss came, you can continually do your work without any delay.

once you done, your body may sweat. if you want to dry it fastly, you can actually sit on the mop holder and fly with it just like a magician. huahuahua..

setelah dia terbang bersama mop ajaibnya, maka berakhirlah sudah intro mengenai my new ‘amah’. tapi, nampaknya terpaksalah saya memecat ‘amah’ saya ni sebab rupa-rupanya dia lebih banyak menonton tv daripada bekerja. abeh duit jer bayar gaji dia, bil letrik pun melambung. huhu..

kecewa dan frust menonggeng setelah di fired, ketika sedang meng-iron pakaian

anyway, saya dah tak perlu risau sebab dah takde ‘amah’ selepas ni, because I have my secret weapon!! hahaha.. actually spin-dry mop tu baru je dibeli siang tadi dari Cosway. member price is RM 79.90, murah kan?! actually, memang dari dulu lagi teringin nak beli, tapi hajat tak kesampaian bila dah dapat amah yang real. skang, baru kelam kabut nak cari semula benda ni. hihi..

sebelum berakhir, sedar tak sedar, danieL dah berumur setahun 3 bulan. kemarin baru jer gi review, current weight is 9.6kg and current height is 77cm. tak sangka, selama ni asek mengeluh pasal susu Snow yang mahal tu, ada plak blog visitor offer harga rendah. kalau anda tengah rajin, sila baca entri dan komennya di sini. well.. biasa la saya ni, belum biasa ber-online shopping, so macam tak baper berminat la nak kontek orang tu. tetiba, kemarin masa buat review, nurse bagitau dorang pun ada supply susu Snow dengan harga murah. hehe.. law of attraction!! walaupun tak semurah susu-susu kebanyakan, tapi ok la tu, yang penting ada berlaku penjimatan di situ (aiii.. macam jadi pengulas sukan plak dah!)

ok la kawan-kawan, rajin-rajinlah membersihkan rumah kediaman anda sebelum penghuni-yang-tidak-diingini datang berkunjung dan seterusnya bermastautin bersama anda. hehe..

Follow me!

  • Facebook
  • twitter
  • Hatena

You may also like...

2 Responses

  1. syahada says:

    Hehehe…klu Lora dah fired amah tu, sha nk book la. :p

    Lora, ok x guna spin-dry mop tu? sha pun tgah duk cari mop yang menepati citarasa sha skang. x larat nk sapu satu rumah ni, skang ni asyik vacum je. tp kena vacum slalu sbb habuk still x hilang klu vacum. klu mop amik masa sket nk kena mop lagi. *ayat orang malas* P

    lepas dh guna, bulu2 dia tu kotor x? cane lora bersihkan?

  2. ibumadeeha says:

    amboi sha.. tanya soalan macam bertanya pada yang pakar. hahaha..

    tapi, takpe, saya jawab jer la berdasarkan pengalaman pertama saya k, sebab baru sekali jer guna. hihi..

    kebaikan: memang ok! mop tu ringan skit berbanding mop biasa sebab bulu2nya lebih pendek dan diperbuat daripada fiber yang ringan, handle dia plak bukan diperbuat daripada kayu. lantai cepat kering, memang gila punya cepat la!! tanpa meninggalkan sebarang kesan melekit. kepala mop boleh berputar 360° dan handle boleh bergerak 180°. hihi.. nak bagitau, senang la nak mengemop di tempat2 tersembunyi. kerja mengemop cepat siap dan berjaya mengurangkan 50% kepenatan mengemop.

    kelemahan: oleh kerana handle dia tu ringan dan tak segagah mop kayu, kena lah mengemop dengan ayu, takut patah plak nanti. cara mengemop pun kena ubah berbanding biasa. selalunya kita pegang handle mop 90° kan? kalau guna spin-dry mop, kena pegang 45° supaya handle dia tu tak memikul berat kepala mop dan mengakibatkan kepatahan.

    lepas guna, bulu2 dia tu memang kotor, sha. kalau saya, bersihkan dengan air suam jer.. tak tau la kalau ada cara yang lebih baik.

    selamat mengemop lantai!! hehe..

Leave a Reply