Top Chef

ya.. ini lah rancangan TV kegemaran saya dan mr. hubby buat masa ni. skang dah masuk season 3, ditayangkan kat Diva Universal on weekdays jam 7.00 pm. walaupun tak pandai masak, tapi bila tengok dorang memasak, buat-buat faham jer la kan.. hahaha..

Top Chef 1, Harold

ermm.. nape agaknya saya suka tengok rancangan ni? actually, dari dulu saya ni bukan lah penggemar TV dan takde satu pun rancangan yang pernah menjadi top list dalam senarai kegemaran saya. tapi, kenapa Top Chef?..

firstly, ia adalah rancangan reality TV dan bukan lakonan semula. kalau pun bukan 100% real, tapi real la jugak kan?! scene marah, sedih, happy dan segala macam jenis perasaan adalah bukan rekaan samata-mata.. so, takde masa la korang nak rasa meluat tengok aksi dorang.

paling penting sekali, rancangan ni tak banyak sangat episodnya. dalam 3 minggu je, habis.. orang lain plak yang berebut nak jadi top chef. maklumlah, rancangan reality TV yang lain tu, mak oiii.. ntah baper puluh episod nak ditayangkan. pastu main seminggu sekali plak tu. adoi.. tak sanggup la nak tengok. bila tengok episod kedua, episod pertama yang main minggu lepas pun dah lupa. adeh.. potong stim la!

masa rancangan mudah diingat. weekdays jam 7.00 pm. time-time ni lah kami sedang berehat di depan TV sambil makan malam (kalau dah masak la..) so, memang sesuai sangat kan?! kebarangkalian untuk missed tu memang sangat tipis.

Top Chef 2, Ilan

kalau dah tak pernah missed walau 1 episod pun, maknanya dari episod ke3 atau ke4, dah boleh agak siapa kah calon-calon pemenang. dari situ, timbulnya teka teki, betul ka tidak tekaan saya ni? haaa.. dari situ la terdetiknya azam tak nak missed rancangan ni sampai habis sebab nak tau siapa yang bergelar juara.

kalau dah masuk season seterusnya, masih boleh recalled season sebelum-sebelumnya, macam Akademi Fantasia la. so, mula la membanding-bandingkan peserta terdahulu dengan peserta terkini, yang mana lebih best. kekadang tu, pemenang dari season terdahulu dijemput gak memeriahkan season terkini, waaa.. bukan main seronok lagi tengok orang-orang yang dah berjaya bergelar Top Chef.

ok la friends.. kalau you all ada masa, tengok la rancangan ni. best punyo!!

Photo resources:

Follow me!

  • Facebook
  • twitter
  • Hatena

You may also like...

2 Responses

  1. Aeina says:

    salam…
    fan top chef rupanya. samala kite…top chef junkie…hehhe…Dale season 3 dan stephanie & richard season 4 paling i minat…hehhehe

  2. ibumadeeha says:

    yup, season 4, macam richard ada harapan jadi top chef. tunggu dan lihat.. hehe

Leave a Reply