what to do when you can’t sleep at night?

oOopss!! sebelum baca ape2, cube tengok masa entry ni di post. hahaha.. 2.31 am tu!! orang semua tengah masyuk di buai mimpi yang terindah, saya plak tengah sebok meng-update blog. ngehehe..
actually, dari semalam tidor tak berapa nak nyenyak. sebabnya asyik fikir camne la kehidupan kitorang nanti bila dah ade orang luar tinggal dalam umah ni (maid). waaa.. senangnya hidup ek. semua keje suruh dia buat, tapi bole kah saya ni jadi bos orang? jangan2 nanti tak sampai hati lak nak suruh dia buat keje banyak2, dah la dia tu lebih tua dari saya. pastu, kalau dia jaga daniel depan mata saya, tak jeles ke saya nanti? adeh.. macam2 persoalan yang masih tak terjawab. dan lagi, nak suruh dia buat keje ape ek? rumah ni bukannya besar sangat pun, tak banyak sangat la benda nak kena buat.

then, perkara kedua yang bermain di fikiran, eh.. camne nak ubahsuai rumah ni ek, supaya maid tu rasa selesa sket. bilik untuk dia tu pun nak kena bersihkan semula. ermmm.. nak bagi dia tilam single ker.. double? hahaha… yang tu pun susah sangat nak buat keputusan.

maybe.. saya ni jer yang over-reacted kan?

so, daripada asyik di buai dengan soalan2 mengarut ni, lebih baik saya bangun dan luahkan segala2nya dalam blog ni, kan? siang tadi, betul2 rasa berat hati sangat nak terus terang kat pengasuh daniel yang kitorang dah dapat maid. dah lah kemarin dia kata, kalau malam2, dia dah pandai tercium bau daniel dan mula rasa rindu kat daniel. adeh… tak sampai hati la nak pisah kan dia ngan daniel. tapi, kesian kat orang lain, diri kita sendiri sape nak kesian, kan? sebab tu, terpaksa gak buat keputusan ni. nasib baik dia dapat terima.. tapi, takpe.. nanti sekali sekala kalau ada masa, kitorang bawa gak daniel jalan2 gi rumah dia. anyway, siang nanti adalah hari terakhir daniel bersama ngan dia. so, ade masa lagi dia nak bermain puas2 dengan anak saya.

another interview has been conducted with this Indian guy, yesterday. according to him, he has 7 years inofficial experience in web programming because it is just a hobby and not his profession. and that’s the reason why he wanted to change his career path from IT Support to Web Programmer. the thing is, we don’t look for a web programmer, but we want to find someone that is capable to create online software. he did develop some application systems, but for me they are more to information systems only without complicated math logic inside. because of the attitude, he is very passionate in programming and is willing to learn new things, in fact he has a website and it’s all about website/ system development, but I don’t want to share the address here, because you-know-why.. so, we gave him a chance. we asked him to create a simple library system and make online demo on next Monday. initially, we gave him 1 week time, but he said, it’s too long. so, ok la.. next Monday lor… kalau tak siap, habis la ko!! hahahaha..

“adeh.. susahnya nak cari replacement for Laurah”, that is what my bos complaining about. then, my answer is, “no lah.. keep positive. the person must be out there, there must be someone bah! use your Law of Attraction.” I don’t know if that can convince him or it was just a selfish answer. for me, I do have a sense of belonging to all these softwares, but I also need to chase my dream. I can’t stuck here for the sake of other people, right?

talking about “sake”, alamak… this Eleave system bah, I’m the one who developed it, but I really get bored with the system already. never in my life I felt this way lor… you know why? because my management never stop making new policy for leave application. I think, every month they must be a new rules and it will effect the Eleave system. haiyyaa.. my bos said, use manual la kalau macam ni!! really.. you cannot make computerized system to follow your manual system if you can’t finalized the procedures! it will be brought up in HOD meeting tomorrow and please.. let me here the good news.

Follow me!

  • Facebook
  • twitter
  • Hatena

You may also like...

1 Response

  1. nor_Syahada says:

    laura, sama la ngan sha smalam xleh tido, ingat nk update blog, tp malas.
    love to read yours.;-)

Leave a Reply